Förskoleklasselever på Kvarnbackaskolan

söndag 23 september 2012

"Jobba på lärplattan".

Efter en föreläsning på SETTmässan i våras, blev jag inspirerad att introducera att vi säger "jobba på lärplattan" istället för "spela på iPaden", som barnen gärna vill säga. Detta för att tydliggöra att iPaden är ett komplement till vår övriga pedagogiska verksamhet, som kan kopplas till Lpfö98/10 och inte är ett tidsfördriv man "spelar" på. "Lärplatta" var också det ord de använde på föreläsningen. Jag tycker att det finns en poäng med det. De flesta säger ju iPaden, eftersom det är det märke vi använder. Andra ord är paddan, läsplatta och surfplatta. Jag tycker "lärplatta" förtydligar vad det är för slags "verktyg" vi använder. Det illustrerar att vi "lär oss" med det. iPad är ju dessutom ett varumärke och det finns ju flera av dem på marknaden. Så för att inte "lära" barnen att det heter iPad, (de kommer ju att stöta på andra märken också) tycker jag att lärplatta, som inkluderar alla märken, är ett bättre ord. (En jämförelse: vi säger ju inte att vi ska ta kort med Sonyn, utan kameran) Vad tycker ni? Tyck gärna till!

2 kommentarer:

  1. Jobba på lärplattan ...sa min dotter i dag ... Så det har verkligen gått hem. Så därför tar jag efter och använder det också. Tusen tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Tycker det är bra, för det är ju i det syftet vi använder oss av detta redskap! Kul Annika att det ger resultat har märkt det även bland de små barnen.

    SvaraRadera