Förskoleklasselever på Kvarnbackaskolan

tisdag 25 september 2012

Get me out

Man skall få ut en kvadrat i ett hål . Man måste tänka strategiskt.
Jag har en fyraåring som gillar det här. Det krävs koncentration.
Det finns olika nivåer.

Pettson

Ni som inte har Pettsons uppfinningar som app, ladda ner den.
Barnen älskar den. Man får in många mål från Lpfö98/10.

söndag 23 september 2012

Lärplattan som morot

Nu i början av terminen har min "lärplatta" främst använts av de elever i min klass som inte får så mycket gjort på lektionerna. För att få använda "lärplattan" måste de först bli färdiga med en specifik uppgift. Detta har gjort att deras motor växlat upp och de har kommit igång fortare. Ett exempel var nu i veckan när vi arbetade med klockan, efter att ha gjort klart uppgiften i boken fick två elever sätta sig och jobba med Moji Klockis istället för att fortsätta skriva med pennan. De samarbetade kring denna app i mer än 20 min! Klockrent :-)
//Louise på Dansut

"Jobba på lärplattan".

Efter en föreläsning på SETTmässan i våras, blev jag inspirerad att introducera att vi säger "jobba på lärplattan" istället för "spela på iPaden", som barnen gärna vill säga. Detta för att tydliggöra att iPaden är ett komplement till vår övriga pedagogiska verksamhet, som kan kopplas till Lpfö98/10 och inte är ett tidsfördriv man "spelar" på. "Lärplatta" var också det ord de använde på föreläsningen. Jag tycker att det finns en poäng med det. De flesta säger ju iPaden, eftersom det är det märke vi använder. Andra ord är paddan, läsplatta och surfplatta. Jag tycker "lärplatta" förtydligar vad det är för slags "verktyg" vi använder. Det illustrerar att vi "lär oss" med det. iPad är ju dessutom ett varumärke och det finns ju flera av dem på marknaden. Så för att inte "lära" barnen att det heter iPad, (de kommer ju att stöta på andra märken också) tycker jag att lärplatta, som inkluderar alla märken, är ett bättre ord. (En jämförelse: vi säger ju inte att vi ska ta kort med Sonyn, utan kameran) Vad tycker ni? Tyck gärna till!

Introduktion av IPAD i förskoleklass

Förskoleklass B på Frejaskolan har tillgång till en Ipad, när vi började arbeta med den
lät jag dem välja fritt bland de appar vi vuxna valt ut. Snart märkte vi att att det alltid var samma
barn som valde att arbeta med "paddan" och att de alltid valde samma appar. För att se till att alla
i klassen fick chans att prova, har vi nu under några veckor delat in barnen i grupper och introducerat och gått igenom appar som vi vuxna har valt. De har tillsammans fått jobba med just dem och inte har haft möjlighet att välja lika fritt som förut. Vi tycker att detta har varit positivt, flera av barnen har sedan jobbat mycket med de appar vi vuxna introducerat och barn som tidigare inte visat intresse för att jobba med "paddan" har nu fått upp ögonen för att jobba med den.
Det här är ett urval av appar som vi använder: bokstavspussel, stavningslek, ordens magi i svenska.
Hungriga fisken och siffermix1 i matematik. Vi är noga med att "paddan" inte är en leksak utan ett pedagogiskt verktyg. Barnen har begränsad tillgång till "paddan" och användandes av den är styrd av oss vuxna. Detta för att användandes ska uppfylla syftet med "paddan" som ett pedagogiskt verktyg.
Anneli Bäckström

bokstavsljud.

Det är svårt att hitta bra appar med hur bokstäverna låter men här är en app som jag använder i förskoleklassen i Laxne. Se bokstavsljuden

Händelseförlopp

Jag arbetar nu mycket händelseförlopp tex vad händer sedan och eleverna ritar bilder då har vi även använt appen Isequences Lite och det har varit mycket uppskattat.

torsdag 20 september 2012

Lyssna på böcker i Daisy reader

Du kan välja att ha boken tillgänglig offline
De elever som har inloggning på tpb kan ladda böcker direkt till sin telefon. Använd gratisappen Daisy reader. Alla böcker du har laddat ner samlas i bokhyllan. Läs om Daisy reader

Det är Gnesta bibliotek som ordnar inloggningen, eleven behöver ha en förälder med sig på biblioteket för att gå igenom de regler som gäller. Skoldatateket planerar en föräldraträff tillsammans med biblioteket i slutet av ht 2012.

onsdag 19 september 2012

iMotion HD


Två av barnen på min avdelning satt vid paddan och undrade vad man gör med appen iMotion HD. 
Eftersom jag själv inte hunnit sätta mig in i det animeringsprogrammet fick vi ta  reda på det tillsammans.
Det blev en intressant stund kring paddan på olika vis.
Först så lärde vi oss själva tekniken i programmet, hur man tar kort och spelar upp.
Det självklara för barnen var att fota varandra när de gjorde rörelser och vilken wow reaktion det blev när vi spelade upp det snabbt.
- Det ser ut som jag simmar.
-Jag gör en breakdancer.
Barnen spelade upp sina korta filmer om och om igen, både i snabb och långsam hastighet. De samtalade och visade varandra hur de gjorde.
För mig som pedagog var det intressant att utforska appen tillsammans med barnen, utan förkunskap, i en här och nu situation.
Vid ett annat tillfälle provade vi att göra en kortfilm om att bygga en legobil. 
Vi upptäckte då att filmen kan användas som inspirations dokumentation för andra barn om man spelar upp den sakta.
Skolappar http://www.skolappar.nu/imotion/ är en bra sida om man vill veta lite mer om appen.
// Jenny
//Jenny

Peka och sjung

Idag har jag jobbat med ipaden med de minsta barnen. Provade olika appar men det barnen tyckte bäst om var appen peka och sjung. Det är sånger som tex imse vimse spindel. Barnen kan trycka på spindel så lipar den tex. Här får de lära sig att trycka på ipaden.
Men det som är mest intressant för dessa små barn är ju självklart den runda knappen som avslutar allt. Försökte vända ipaden upp och ner och hålla för knappen, men inget hjälpte. ;-) Man ska bara åt knappen till vilket pris som helst. :-)
Men mer iPad så kanske de struntar i den till slut.

//Cissi på skogsbäcken.

Paddaprojekt

Nu har vi gjort klart planeringen för vårt projekt. Kerstin Lindström, Karin Andersson, Anneli Bjerring, Gun-Britt Bornhede-Hovmark och Daniel Dreydel.
Se publicering av Kerstin Andersson i morgon.

tisdag 18 september 2012

Bildstöd/ dagbok

Jag har en bra app som heter " om en bild".
Den är toppen att använda som bildstöd, egen bilderbok eller som
dagbok. Man tar bilder med kameran eller från albumet och lägger till
ljud och text. Jag använder det just nu som bild stöd för att få ord på det
barnet gör. Kommer att göra egen bilderbok på de barnet tycker om. Alla barn
kan använda appen för att ta egna bilder och prata till bilderna.
Väl värd pengarna.
Nina på ängen.

Your Pairs

Jag har använt Ipaden i mindre grupper där barnen är mellan 3-5 år
Jag fick tipset här på bloggen om spelet "your Paris HD "detta spel gjorde total  succe' i gruppen jätte kul att ta kort på kompisarna och sedan spela memory med dessa ( tack Jenny för tipset) sedan har jag även använt spelet "Sound" där man får upp två eller fyra bilder och sedan hör man ett ljud  så trycker man på rätt bild  detta tyckte barna också var roligt, roligast tyckte nog de yngsta barnen att det var. Roligt att se att barnen är så duktiga på att använda Ipaden och även har tålamod att vänta på sin tur. Vi har haft många roliga stunder med Ipaden

Marie på Kristallen

Kul för barn!

Hej! Vi håller fortfarande på att lära oss hur ipadden fungerar i " min" barngrupp, det märks att en del av barnen är vana vid ipadden hemifrån medan en del fortfarande är osäkra på funktionen.

Kul för barn är en App om är bra att använda i syfte för att lära sig funktionerna, man drar, trycker och lyssnar. Den främjar även ordförståelsen. Vet barnet vad som sägs?

En sak som fångat barnen hos oss är photo booth, de tittar gärna på alla möjliga knasiga bilder tagna i det.

Med de yngsta barnen arbetar vi med Babblarna som nu även släppt en App, funktionerna i den är inte så många ännu men det är väldigt kul att kittla Babba på magen!

// Maria

Buzz me

Jag har provat Buzz me med tre barn på ca 2,5 år. Ipaden är fortfarande väldigt ny för barnen. Vi började med att trycka fram olika sorts väder. Väldigt roligt tyckte alla, men vi hade det bästa kvar till sist!! Buzz me med färgläggning! Total succé .. Alla tre älskade att välja färg, måla och sen sudda. De kunde hålla på hur länge som helst och hade inga problem med att vänta på sin tur,  vilket jag upplevt de kan med vissa andra appar som inte fångar på samma sätt.
/  Annelie, Kristallen

måndag 17 september 2012

Jag har inte börjat jobba med ipaden ordentligt än tyvärr. Men innan semester fick barn som är 4 år prova memo-game. Det är ett memory där man kan spela in med egen röst och säga vad som finns på bilden. I staplar bredvid själva spelplanen så ser man vems tur det är och hur många par man har.
Här får man in språket. Man tränar även turtagning.  Det var lite svårt, trots åldern, att vänta på sin tur.
Då jag kommer jobba med 1 åringar mottager jag gärna tips på appar för de minsta barnen.
//Cissi skogsbäcken
Gun-Britt Bornhede-Hovmark Frejaskolan 6-9. Matte no tk
Jag sparar mycket pengar till fysiken då jag slipper köpa dyra instrument.Man  kan få gratisappar med tongnerator, nivåmätare och decibelmätare, fungerar bra!

torsdag 13 september 2012

Förskolan

Under den inskolningsperioden som vi just nu är färdiga med använde vi appen "YourPairs HD". Några av de "gamla" barnen och de "nya" barnen samarbetade och tog foton av alla barnen till memory spelet.
Sedan spelades det flitigt av både nya och gamla barn. De nya barnen lärde sig namnen på kompisarna samtidigt som de knöt kompisrelationer. De gamla barnen blev delaktiga och kände ansvar samt var stolta förebilder, vilket sen fortsatte även i andra situationer.
Nu står vi inför projektstart på vår förskola och projektet kommer att handla om fenomenet Vatten.
Har tittat runt lite på appar kring ämnet, men inte hittat så mycket, så om ni hittar eller vet en bra app kring ämnet så tar vi gärna emot tips. Det är också en spännande utmaning att hitta andra användningsområden för paddan som verktyg i arbetet med att tillsammans med barnen utforska, upptäcka, fantisera, utmana, men också reflektera och dokumentera. Så kom gärna med tips!

Vi ses!
Jenny

onsdag 12 september 2012

Första test

Nu har jag för första gången jobbat med i-paden med barnen. Jag hade en liten grupp på tre barn som var ca 2 1/2 år . Det första barnen ska lära sig är att bli bekant med skärmen, dra och trycka. Vi provade Picture Book med djur. Det visas ett djur, en röst talar om vad det är och trycker barnet på skärmen så låter det. Alldeles lagom nivå för de här barnen. Vi hade kunnat hålla på länge.  Vi provade sen Nallemix1 där man ska se vad som inte hör ihop med de andra bilderna. Det fungerade inte så bra ännu, barnen var mer fokuserade på att trycka på allt och tröttnade snart.
Annelie, Kristallen

Arbeta med Ipaden i förskolan

Hej !
Jag har använt Ipanden tillsammans med några barn som behöver lite extra träning i mindre grupp 
Vi har använt några olika appar.

  • iSequences där man tränar ordningsföljd vad händer först i en bildserie (sekvenser)
  • Vi har använt en del delar ur förskoleväskan  lättare räkning vilken skugga passar till bilden
  • Sedan har vi jobbat med memoryt fonemo där man kan träna uttals ljud tex S, barnen tycker att det var ett roligt spel ( roligt att trycka på nalle mage och se om man sagt rätt ord :) )
Marie på kristallen/ solen

Föräldrakontakt via IPad.

På Vattentornets förskola använder vi vår IPad flitigt i kontakten med föräldrarna.
När barnen gjort något de vill visa upp eller spara tar de kort (eller vi på dem)  med vår IPad.
Sedan får barnen maila "hem" bilden, sången eller vad det nu är de vill skicka.
Hemma kan de fortsätta berätta om vad som hänt samtidigt som föräldrarna både får se och höra vad deras barn varit med om.
Viktigt naturligtvis att se till att inga andra kommer med på bilden som inte skall vara där.
Likaså kan ett litet mail med viktig information lätt skickas iväg.
Så vårt tips blir att lägga upp föräldrarnas mailadresser på "paddan" så slipper ni massor av bilder på datorn, ni behöver inte skriva ut så mycket och det blir en rolig kommunikation där barnen blir delaktiga .
Lycka till.

tisdag 11 september 2012

Förskolan


Jag har börjat att använda IPaden på förskolan och då i små grupper.
När de yngsta barnen sover så har vi några barn vakna, här kan man ge dessa barn tid till att lära sig hur man använder IPaden. Vi har jobbat med tangrams, det har passat så bra för vi har jobbat med former, man ser att barnen kan de olika formerna när de jobbar i detta program.
Barnen är mycket duktiga, vissa utav barnen har en egen hemma och de barnen kan väldigt mycke, man måste själv hänga med i utvecklingen. Ha det gott alla Marita Söstugan/Jollen

söndag 9 september 2012

Ett roligt sett för barn att lära sig addition.

Motion Math: Hungrig Guppy är en app som går ut på att mata fisken med rätt antal siffror. Finns i olika svårighetsgrader, väldigt uppskattat bland de större förskolebarnen.


torsdag 6 september 2012

Mad math, gratis eller köp

Täna additioner med ental.En enkel gratisapp, du kan även köpa till en större version. Läs om Mad math

Pop Math fyra räknesätt

En lätt och lockade app där du ska trycka på två bubblor samtidigt, en med uppgiften och en med svaret. Läs mer om Popmath.

måndag 3 september 2012

Samarbeta i matte, fyra räknesätt

Jag letar efter appar för att träna taluppfattning, har du hittat något? I min jakt fann jag istället MultiTouchMatematics, en app där de fyra räknesätten kommer upp "huller om buller". Du ska svara genom att trycka ner rätt antal fingar på tiotal och ental, uppgifterna är 39/3, 13-5, 17*2 osv. Elever i åk 4 och 5 gillade den och samarbeta parvis, ibland är det lättare att vara två som trycker på skärmen.
Läs mer om MultiTouchMatematics

lördag 1 september 2012

Första träffen!

Nu har vi i iPad 2 träffats för att dela med oss av de appar vi hittat och prövat med barn i olika åldrar.

Väldigt givande och spännande diskussioner, flera hade prövat samma appar men ibland på olika sätt.

Själv har jag precis börjat arbeta med barn i yngre åldrar igen efter flera år tillsammans med äldre barn.
I början av terminen medan vi lär känna varandra och innan vi kommit i gång på riktigt med verksamheten har jag tagit fram ipadden korta stunder.
Vi har mest tittat i pekboken och barnen lär sig tekniken att dra med fingret för att byta sida samt trycka på bilden för att höra vad som finns där. Exempel ser man ett äpple och trycker med fingret på "paddan" läser en röst- äpple. 

Ser fram emot att få in arbetet med IKT på vår småbarnsavdelning.